TheConnector

Klær på intervju – overdressed, underdressed?

Hvordan skal man kle seg til et intervju? 

Alle har nok hørt begrepene «overdressed» eller «underdressed» til den intervjusituasjon og flere av oss som begynner å få noen år og intervjuer på «erfaringsbanken», kjenner oss igjen på nettopp dette.

Vær fresh! Be your best!

For menn kan det være ok å tenke litt som damer ofte legger mye av sin tid til – velvære og det å oppfattes som frisert og stelt. Det å stusse på skjegget, klippe seg, ta en dusj og rett og slett være fresh har aldri skadet noen og har ikke noe med overdressed/underdressed å gjøre.

Jeg har alltid hatt en tommelfingerregel som går ut på av man skal kle se etter det segmentet man ønsker jobb i +/-, men ikke tolk dette bokstavelig er du snill, dvs: skal du jobbe innen industrien hvor arbeidsantrekket er kjeledress, så ikke kom i kjeledress til et intervju. Derimot om du jobber og eller søker jobber innen bank og finans, så kan det å kle seg i dress eller pen bukse (cardigans/hele rene jeans, rene pensko (blanke), skjorte (med/uten slips) og blazer i nøytrale farger være et potensielt riktig antrekk. Hvorfor er det slik? Jo, vi ønsker å representere det miljøet vi skal inn i og gi et inntrykk av vi passer inn og forstår gamet.

For å være ærlig vil jeg si at jeg er og heller i mot det å komme overdressed til et viktig intervju, enn det motsatte. Har i min tid fra bemanningsbransjen hatt samtaler og intervjuer med mennesker som møter opp en varm sommerdag med singlet, caps og headphones med svak lyd på hengende rundt halsen. Hva signaliserer du da?

Handshake

Hva ser jeg som rekrutterer n

Førsteinntrykk, intervju, Kjell-Ivar
Førsteinntrykk, overdressed, underdressed

år du kommer inn døren eller inn i rommet? Det er hverken mer eller mindre riktig, før du åpner munnen og forteller om deg og hvem du er under neste kommende halvtime. Det vi snakker om er førsteinntrykk, noe som er viktig!

Gi alltid et godt fast håndtrykk, uten å gi den følelsen og opplevelsen at du er i en konkurransesituasjon om å kunne klemme hardest! Dette gjøres med rak rygg, tenk på avstand til personen du hilser på (noen vil ikke ha fremmede for nær), se den du hilser på i øynene med et normalt vennlig smil. Når jeg nevner smil, kan jeg si det slik at mange har innøvde smil og gestikuleringer som kan virke negativt på ditt inntrykk.

Mange stiller meg spørsmålet om hvordan man skal sitte i stolen/sofaen under intervjuet og om man skal skifte stilling.

Hvor foregår intervjuet må vi se for oss først, hvor formelt er dette intervjuet?

Sitter man på en kafe eller restaurant, kan det være at situasjonen blir litt mer avslappende enn om dette skulle vært i et større konferanserom hos arbeidsgiver hvor de er på hjemmebane. På kafén stiller dere likt! Dette er med på å utligne stresset noe som jobbsøker og kandidat. Sliter man litt med klamme, varme og kanskje svette hender, kan et tips være å vaske hender i kjølig vann like før intervjuet. Det behøver ikke å spille noen roller heller, da dette bare er en indikasjon på at du er litt naturlig nervøs. Det er intervjuers jobb å se og få til at dette blir en god opplevelse.

Mine Tips til Deg:

  • Sitt ikke på hendene,
  • Ikke ha armene i kors,
  • Rak rygg, ikke ligg i stolen,
  • Sitt rolig og naturlig på stolen, kanskje ben i kors.
  • Ikke rett på klærne flere ganger under intervjuet,
  • Ikke plukke seg i ansiktet eller andre steder.

Jeg tror de aller fleste vil kunne komme til å klare å holde seg til mine tips, men kan forstå at dette er en unaturlig setting for de aller fleste, som kan resultere i våre alles «små feil og mangler» – som kan virke som et varemerke 🙂

Masse lykke til på ditt neste intervju! Legg deg inn i vårt rekrutteringssystem og vips sitter vi ovenfor hverandre! 🙂

Ha en riktig god kveld!

Vennlig hilsen

Kjell-Ivar Sormerud

Comments are closed.