TheConnector

Ledige stillinger – nepotisme – feilansettelser koster!

Har du opplevd å søke på «ledige stillinger» som egentlig er tiltenkt andre?

Det kalles nepotistisk rekruttering. Feilansettelse koster dyrt!

Hvorfor er det slik at man skal søke på stillinger som allerede er tiltenkt en person? Hvorfor er det slik at stillingsutlysninger kan bli formet slik at en spesifikk person skal komme igjennom og få stillingen? Skal ikke dette være en konkurranse, hvor den personen med best kvalifikasjoner og egnethet tiltrer?

Nepotisme
Gode kandidater….men vi velger en vi kjenner!

Nepotisme og hva vi i faget kaller nepotistisk rekruttering, er det at vi favoriserer og lar bekjentskaper, venner, familie og omgangskrets komme foran de som virkelig er kvalifisert….og faktisk har søkt stillingen! Dette er tragisk, men slik kommer det nok alltid til å være – vi er mennesker, vi tenker like ofte emosjonelt som kognitivt.

Men er nepotisme bra for en bedrifts sin fremtid?

Svaret er enkelt – det kan det ikke være. Av erfaring fra statlige virksomheter til privat næringsliv, har ledere og «gulvet» vært preget av nepotistisk rekruttering.

«Du, jeg kjenner en som hadde vært perfekt for denne jobben. Hun/han har ikke helt rett profil, men jeg vet at dette går seg til. Hva sier du, jeg skylder personen en tjeneste». 

Bill Gates har uttalt seg om sin suksess mer enn en gang, noe som er ganske naturlig ift hans karriere og reise. Hans strategi som flere andre særdeles suksessrike personer har vært følgende: ansett de som har bredere, sterkere og mer oppdatert kunnskap enn deg selv! Det er veien til ekspansjon og fremgang! Dette er Human capital; kunnskap, ferdigheter og evner. Ved bruk av nepotisme, vil man «kopiere kopien» og det er en dårlig strategi. Dette er egentlig ikke lojalt gjort ift bedriften/organisasjonen og kolleger, ved å gjøre snarveier med venner, familie osv.

Innovasjon Norge sin forhenværende sjef, Anita Krohn Traaseth, kom i søkelyset ift dette tema da milliardærarvingen Katharina G. Andresen ble ansatt «litt utenfor» de rammer som er satt når det kommer til rutiner innen rekruttering.

Sitat fra nettavisen/økonomi 2018: «Sosiolog og kommentator Kjetil Rolness karakterer feiden som «en herlig farse om arv, kjønn og rekruttering i verdens likeste land». 

Min anbefaling til rekrutteringspersonell/HR/daglige ledere/mellomledere osv:

  1. Gjør det riktig!
  2. Ta dere tid
  3. Les cv nøye
  4. «Lukk»døren til de som kjenner noen – husk det er du som står til ansvar for rekrutteringen. Hva koster en feilansettelse???

I dag er det tid for nye intervjuer og kanskje bli intervjuet for mange?!

Ta en kaffe og les seg opp på cv og søknad før intervjuet!

Grip mulighetene som finnes og gjør de til deres suksess! I dag har jeg selv noen intevjuer med friske og spennende kandidater – jeg gleder meg virkelig! I dette yrket og profesjon sitter man i posisjon til å treffe og gjøre nye bekjentskaper med masse spennende mennesker.

 

Tenk alltid positivt – tenk alltid fremover!

 

Ha en flott dag og følg oss på facebook og instagram #theconnectoras

 

Mvh

Kjell-Ivar Sormerud/Daglig leder/Founder

Comments are closed.