TheConnector

Rekruttering og psykologiske tester

Rekruttering og Psykologiske tester.

Skal dette benyttes hver gang? Er psykologiske tester levert av f.eks Cut-e eller ASSESSIO og flere de samme? Gjelder godkjente testverktøy i Norge for land ellers i verden?

The Connector AS, rekruttering, bemanning, psykologiske tester, kongsvinger, skarnes, elverum, gjøvik, hamar, lillehammer, årnes, jessheim, adecco, manpower

The Connector AS, psykologiske tester.

 

Hva er egentlig psykologiske tester? Hvorfor bruker vi de?

Dette blir mer og mer populært med psykologiske tester og kanskje til tider blitt et overforbruk. Dette er bare en påstand jeg har. Trenger vi det virkelig på alle steder og på alle nivå?

Psykologiske tester er å anse som et måleinstrument for oss i rekrutteringsbransjen til å kunne se hvem som kan passe inn i stillinger, på bakgrunn av hva testen gir oss av svar på egenskaper og karakteristika hos en søker. Dette er også hva vi tidligere i bloggen nevner som Human Capital blant annet; kunnskaper, evner og ferdigheter. Testene som leveres av leverandører skal vi ikke gå inn på her i dag, men det er ikke mange som leverer godkjente tester til det norske markedet. Her må man være litt obs: det ligger mange tusen tester på nett, de fleste er da selvsagt gratis. Her skal man være forsiktig, da tester som f.eks er laget for deler av verden har innbygde parametre som ikke nødvendigvis passer på Norge og Skandinavia.

Tester jeg har brukt igjennom årene og har kjennskap til, blir levert av Cut-e og Assessio. Dette er selskaper som har godkjente verktøy og er seriøse med deres virksomhet! Anbefales for dere som vurderer å bli sertifiserte brukere og gå inn i markedet.

For å kort oppsummere hva en psykologisk test må være, så vil vi si at den skal være reliabel og valid. Det betyr at den i næringslivssammenheng skal kunne nyttiggjøre seg til det fulle.

The Connector AS, rekruttering, bemanning, adecco, manpower, kongsvinger, aktiv bemanning, elverum, skarnes, Kjell-Ivar Sormerud, karriere, ledige stillinger, www.theconnector.no
The Connector AS – skreddersøm i rekruttering!

Testverktøy – psykologiske tester – Norge

For at man skal ta i bruk tester i Norge er det visse ting som må være på plass:

– Testen skal være utviklet i Norge

– Testen skal på best mulig måte være justert til norske forhold.

Så hva betyr egentlig dette?

Jo, det betyr at testen skal være laget med et språk som er «morsmålet» i landet, slik at alle forstår meningen med ord og vendinger i setninger. Vi alle er kjent med at Google Translate, kan bli unøyaktig på enkelte oversettelser, slik at tester fra utlandet vil kunne gi feil resultater pga dette.

Atferd og normer – er det likt over alt?

Atferd og normer er også avgjørende for utslaget og resultat i testene. Land i ulike verdensdeler har ulike levesett, kulturer og religioner. Dette gir sitt utslag om vi legger en test laget for Norge til en person boende i en annen verdensdel og motsatt.

Tips til deg som skal ta en test hos rekrutteringspersonell eller skal ta i bruk psykologiske tester:

  • Vær skeptisk – ikke kast deg på den første Gratis modellen på nettet.
  • Les deg opp på leverandør.
  • Ta gjerne et møte med leverandør – se om testen du skal bruke og evt lisensiere deg på vil være den riktige for deg og ditt marked.
  • Husk: oppdragsgiver stoler på at det verktøyet du bruker er riktig, slik at feilansettelser ikke skal skje på bakgrunn av feil verktøy. Feilansettelser koster!
  • Husk: testverktøy er kun en del av rekrutteringsprosessen – man skal ikke ene og alene hvile og ta avgjørelsen på bakgrunn av den. Intervjuene er vel så viktige…..om ikke viktigere.

Ha en flott fredag og riktig god helg til alle dere lesere og brukere av portalen www.theconnector.no

Husk å registrer deg på bloggen og på vår nettside, samt sjekk ut vår facebook og instagram #theconnectoras

 

Mvh

Kjell-Ivar Sormerud / Daglig leder / sormerud@theconnector.no

Comments are closed.